Bild
Nästa artikel

Köp begagnad bil: Tio bästa tipsen

Köpa begbil

Så här går du bäst till väga när du ska köpa begagnad bil. Vi listar de tio bästa tipsen för att du ska kunna göra en tryggare, smartare och bättre begaffär. Undvik misstagen med vår hjälp.

 

I Vi Bilägares Begköpguiden 2011 som nu finns ute i butik tipsar vi om hur kunden lämpligast bör gå till väga för att göra en trygg – och förhoppningsvis – bra begaffär, vare sig det gäller köp hos bilhandlare eller privat. Klart är att det är svårare att köpa begagnat än nytt av det skälet att bilen just är begagnad, och således har en historia som kan vara snårig att bena ut.

Du går absolut in i det bästa förhandlingsläget om du är påläst, och har lite hum om prislägen och garantier. Det gäller också att veta var man kan söka relevant information.

1. Välj rätt modell
Specificera dina krav. Det allra bästa är att utgå efter de dagliga behov som finns och att ta mindre hänsyn till situationer som bara dyker upp vid enstaka tillfällen varje år. Det kan med andra ord vara onödigt att köpa en minibuss bara för att man en gång varje vinter åker till fjällen med sju personer eller att man skaffar en fyrhjulsdriven suv bara för att dra upp båten.

Därmed inte sagt att man inte ska ta ut svängarna, bilkörningen är också en ren lustupplevelse för många – exempelvis att åka öppet under fina sommardagar.

2. Skaffa överblick
När du har specificerat kraven gäller det att skaffa överblick. Bara genom att studera bilannonser på nätet går det att få en bra översikt av utbud och priser. På de flesta annonssajter kan man söka efter bilar på ett mycket detaljerat sätt, utan att ange märke eller modell är det möjligt att söka efter den biltyp man önskar.

Information om begagnade bilar och fällor och fel kan man lämpligen finna iBegköpguiden 2011 eller löpande i Vi Bilägare, både i papperstidningen och på nätet (www.vibilagare.se). En bra informationssajt är också Bilprovningens Bilsmart (www.bilsmart.se) där statistiken från bilbesiktningarna finns.

3. Provkör
När du fastnat för en bil måste den självfallet provköras, och det är smidigast att göra hos en bilhandlare. Ta en ordentlig tur och känn efter om körställning, ljudnivå, motor, insteg och lastutrymme passar dig och de behov du har.

Tänk också på att stänga av stereon under provkörningen så att du lättare kan höra om ovanliga ljud från motor, växellåda, fjädring eller liknande dyker upp.

4. Privatköp eller handlare?
Lås dig inte för det ena eller andra alternativet. Hos en bilhandlare blir köpet tryggare eftersom du oftast får med dig någon form av garanti, men i gengäld kommer du i direkt kontakt med den säljare som kört bilen vid en privat affär.

Här bör också bilen vara billigare, men några löften kan sällan utfärdas, så vida inte bilen i sig själv har kvar några gällande garantier. Minst intressant är att köpa bil av privatpersonen som handlar med bilar ”på fritiden”.

5. Undersök bilen
Det här är det svåraste momentet, men ju fler bilar du granskar, desto mer lär du dig av vad du ska kontrollera extra noga. En bra checklista finns i Begköpguiden 2011.

Om du inte har någon bikunnig person med dig kan det också vara värt pengarna (från 590 kronor och uppåt) att låta en oberoende teststation göra en kontroll. Lämpliga teststationer finns hos Bilprovningen (www.bilprovningen.se), Motormännen (www.motormannen.se) eller Bilcert (www.bilcert.se).

6. Kolla dokumentationen
Serviceboken är en värdehandling. Kontrollera att alla servicebesök är gjorda vid rätt miltal, att eventuella rostskyddskontroller är inprickade och att kamremmen, om bilen har en sådan, är bytt vid rätt milintervall. Tyvärr förekommer förfalskade serviceböcker.

Är du det minsta osäker kan du kontrollera uppgifterna med den verkstad som ska ha utfört servicen. Tänk också på att bilen bör ha varit servad på en auktoriserad verkstad – nödvändigtvis inte märkesverkstaden – om eventuell nybilsgaranti ska fortsätta att gälla.

Se också till att bilens instruktionsbok finns med, och de anvisningar som handlar om extrautrustning, typ ljudanläggningen och billarm.

7. Undersök ägaren
Vid privataffär kan det vara läge att undersöka om bilen verkligen står registrerad på den person som säljer den. Legitimation är tryggt att visa upp för båda parter. Tidigare kunde det vara svårt att fastställa om ägaren till fullo ägde bilen, men numera finns i de flesta fall ett äganderättsförbehåll om bilen är köpt på avbetalning eller om den leasas.

Det går alltså inte att skriva över en bil på en ny ägare utan att kreditgivaren godkänner det.

Ett kvitto från säljaren som visar att han eller hon betalt bilen vid en tidigare affär, eller ett samtal till förra ägaren, ger besked om bilen belastas av en skuld. Det är alltid bra att försöka få kontakt med förra ägaren för att få bakgrundsinformation.

Hos Transportstyrelsen (www.transportstyrelsen.se) finns en E-tjänst för att söka uppgifter om annat fordon. Skriv in bilens registreringsnummer och följ anvisningarna. Via fax kan Transportstyrelsen leverera namn och adresser på fordonets två senaste ägare.

Lite mer om bilens historik kan också Carfax (www.carfax.se) bidra med till en kostnad av 49 kronor. Antalet ägare, godkända besiktningar och fordonsidentifiering finns med bland uppgifterna, dock inte eventuell skadehistorik – uppgifter som försäkringsbolagen håller inne med.

8. Pruta!
I bilaffärer ingår så gott som alltid en marginal för prutning. Du kan själv lägga ett bud eller be säljaren att ange sitt lägsta pris. Du kan villkora köpet genom att vara beredd att betala säljarens begärda pris, men under förutsättning att bilen exempelvis förses med nya däck, stereo eller att den är nyservad.

En mindre skada, exempelvis stenskott på vindruta eller lack, är ett givet prutargument.

9. Avtalet
Ett avtal kan vara muntligt eller skriftligt, och det är upp till parterna att bestämma vad det ska omfatta. Bilhandeln har ett standardavtal som blir bindande först när båda parter skrivit under. Om du lägger handpenning före leverans, se till att få kvitto på detta och att ni är överens om vad som händer med pengarna om affären inte kan slutföras.

Huvudregeln är att man inte ska betala bilen förrän vid leverans, om säljaren går i konkurs kan du förlora både pengar och bil.

Vid privataffär det tryggt för båda parter att använda sig av Konsumentverkets köpekontrakt, ”köp av personbil mellan privatpersoner”, kan laddas ned hoswww.konsumentverket.se.

10. Leveransen
Se till att ordna försäkringen i förväg. Från det att du tar över bilen är du ansvarig och om det händer något på hemvägen kan det bli problem. Se också till att du får kvitto, oavsett om du köper bilen privat eller hos bilhandlare. Registreringsbeviset om ägarbyte ska skrivas under av båda parter och det är säljarens uppgift att skicka in det till Transportstyrelsen.

Här följer några relevanta bilsajter för köp av begagnad bil:

www.bilgaraget.se – Sajt i Vi Bilägares regi, öppen för privata och bilhandlare.
www.blocket.se
 – Både privatpersoner och handlare.
www.bilweb.se
 – Både privatpersoner och handlare.
www.bytbil.com
 – Endast bilhandlare.
www.kvd.se
 – Auktioner av före detta tjänstebilar.
www.tradera.se
 – Auktioner av bilar, men mer vanligt affärer med biltillbehör.
www.allaannoser.se
 – Portal som söker upp ett stort antal anonnssajter.
www.autoscout24.se
 – Europas största bilsajt, mest bilhandlare.

Garantier och köplagar:

 

» Köper du bil av en privatperson får du inga garantier och du har också mindre chans att få ersättning om du upptäcker fel i efterhand. I princip är det bara om säljaren skriftligt i köpeavtalet garanterat något som senare visar sig vara falsk upplysning, som köparen kan kräva ersättning.

» Köper du av bilhandlare har du bättre skydd. För det första ger de nästan alltid någon form av garanti, från en månad upp till ett eller till och med två år. Vanligast är MRF-garantin på tre månader/500 mil.

» Vidare kan du också åberopa konsumentköplagen. Den gäller för alla fel som anses vara ursprungliga. Lagen skyddar konsumenten i tre år efter köpet, men det är under de första sex månaderna som förutsättningarna är bäst. Då ska säljaren bevisa att felet inte var ursprungligt. Resterande tid är bevisbördan omvänd, då ska köparen bevisa att felet fanns vid leveransen.

» Viktigt är också att köparen reklamerar felet när det upptäckts, och senast inom 14 dagar.

Här kan du få rätt:

 

» Att ha rätt är inte samma sak som att få rätt. Skulle säljaren inte avhjälpa felet på det sätt du anser vara befogat kan du vända dig till Allmänna Reklamationsnämnden (www.arn.se) ARN:s beslut är inte bindande för säljaren, men alla handlare som är anslutna till MRF, Motorbranschens Riksförbund, har åtagit sig att följa rekommendationerna.

» Du kan också stämma säljaren i tingsrätten, det gäller även om säljaren är privatperson. Det kan dock bli dyrt och ta lång tid, och även om du vinner i sak går det inte att vara säker på att få ersättning för alla kostnader.

» I samtliga fall med reklamationer är det viktigt att spara all dokumentation, skriftväxlingar, arbetsorder, garantihandlingar, kvitton med mera.

Kommentarer

#1
Anonym
2011-10-23 16:21

Kolla era länkar, påsidan: http://www.begkopguiden.se/artiklar/kop-begagnad-bil-tio-basta-tipsen-4
Är www.allaannoser.se – Portal som söker upp ett stort antal anonnssajter, nog felskriven och länkar till en annan sida än den tänkta: http://www.allaannonser.se/

#2
Anonym
2012-01-08 09:47

Tror att de flesta förstår var sidan är tänkt att länka, var istället nöjd med den servicen som otaliga aktörer som t.ex. Vi bilägare tillhandahåller på nätet...

#3
Anonym
2012-01-12 13:35

IKANO-banken har en länk där man kan värdera bilen utan kostnad. Kan vara bra att ha en uppfattning om prisläget för den tilltänkta bilen och för sin egen om man ska sälja den.

#4
Anonym
2013-08-19 12:50

Ni bör definitivt lägga till en länk till http://www.autouncle.se eftersom de samlar alla begagnade bilar som ligger ute på annons. Med andra ord det första stället man går in på.

#5
Anonym
2014-04-07 11:19

Det finns en ny köp och säljsajt, http://citiboard.se. Där finns det många bilannonser.

#6
Safety vest
2015-12-29 04:26

This is a very nice blog that I will definitively come back to more times this year! Thanks for the informative post.

#7
Safety vest
2015-12-29 04:34
#8
Safety vest
2016-01-22 09:37

Great article. Lot's of information to Read...Great Man Keep Posting and update. Thanks so much.

#9
January Weather
2016-12-07 01:44

This is definately one of my favourite websites - January Weather
http://www.tenerife-weather.spain-and-spanish.co.uk/

#10
lajakana
2017-05-09 09:20

apk download
BHIM APP DOWNLOAD APK
clash of clans apk download
vidmate
paytm offers
BANK NOTIFICATIONS 2017

#11
lajakana
2017-05-09 09:21

vidmate download apk

#12
lajakana
2017-05-09 09:22

usps tracking

#13
Erwin
2017-08-03 14:25

Det är ett stort antal, bör andra länder följer samma kampanj. http://fildo.org

#14
tom22
2017-10-08 09:01

This is a good web post. http://robloxrobuxtix.com/

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.