Bild
Nästa artikel

Du kan få rätt mot bilhandlaren

Reportage

Vad har man som bilköpare rätt till efter köpet och vad har man inte rätt till? Vi har granskat klagomålen från bilköpare till allmänna reklamationsnämnden, ARN.

På en nyare begagnad bil ska inte köparen behöva acceptera att motor eller växellåda omedelbart behöver lagas efter köp. Inte heller sådant som att bilens stötdämpare är slitna eller att stolsvärmen inte fungerar.

På en äldre och billigare begagnad bil får köpare däremot acceptera fler mindre fel och skavanker, eftersom bilen naturligt sett är mer sliten. Det innebär att det som är ett köprättsligt fel på en tre år gammal bil inte behöver vara det på en som är sex–sju år.

Även om bilköparen har prutat vid köpet så är bilhandlaren skyldig till att se att bilen är i det skick som köparen kan förvänta sig med tanke på ålder och miltal.

Det är några av slutsatserna som vi kan dra efter att ha undersökt bilägarnas klagomål till allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Vi har tittat närmare på 32 anmälningar som gäller begbilsköp under 2009 och 2010. I 22 fall går ARN på köparens linje, helt eller delvis. I tio fall får bilköparen avslag på sina klagomål.

I ARN:s egen statistik visar det sig att hälften av klagomålen under 2009 går på köparens linje och hälften avslås. Bilbranschen är en av de branscher som får flest klagomål från köparna till ARN. I nämnden sitter både folk från konsumentsidan och bilbranschen, så att både konsumentjuridik och teknisk kompetens ska finnas där.

Tydliga köpeavtal
En av dem som sitter i ARN är Tomas Ulander, bilhandelsansvarig för Motorbranschens riksförbund, MRF.

– En förklaring till mängden reklamationer för bilbranschen är volymen affärsuppgörelser. Det görs över en halv miljon bilaffärer inom bilhandeln varje år. Till det kommer alla verkstadsoperationer med service och reparationer. Då handlar det om flera miljoner affärer årligen. Jag vill ändå hävda att det är en liten del av dessa som hamnar i nämnden, säger han.

Vilket utfall det blir i ARN beror ofta på hur väl parterna (bilköparen och bilhandlaren) lagt fram sina argument. Men också vilken typ av företag det handlar om. MRF-anslutna bilhandlare vinner oftare i ARN än andra bilhandlare. Det beror på att MRF-handeln utbildar sina medlemmar i konsument-rätt.

– Vi försöker lära ut till medlemsföretagen vad som är en korrekt hantering i sådana här ärenden, säger Tomas Ulander.

Om en MRF-handlare inte följer ARN:s rekommendationer går MRF centralt in och ersätter kunden för kostnader som annars skulle betalats av bilhandlaren. Bilhandlaren blir sedan också utesluten ur MRF.

– En återkommande fråga i nämnden är om konsumenten har blivit upplyst tillräckligt noga om att en viss funktion är osäker eller felaktig på en bil. Där finns det ofta missuppfattningar.

Om handlaren säljer en defekt bil och kunden får rabatt på köpet på grund av detta, måste det tydligt stå i köpeavtalet att rabatten avser just den defekten, säger Tomas Ulander.

Oseriösa företag
Martin Suserud, jurist på Konsumentverket är också en av dem som sitter med i ARN.

– En förklaring till varför det är många fall inom motor i ARN är att det är en komplicerad produkt med en mängd olika komponenter som kan gå sönder, säger han.

De företag som inte följer ARN:s råd hamnar på svarta listan. Är det seriösa företag det handlar om?

– Nej, det skulle jag nog inte säga. De har ändå haft chansen att lägga fram sin sak. Det finns en anledning till varför en del företag återkommer på listan. Man kanske bör undvika dem, säger Martin Suserud.

Kommentarer

#1
Anders och Marianne Bergius
2015-06-11 19:09

Vi har köpt en husbil på Rolling motors där allt fungerade enl. Säljaren Mathis och den var också nybesiktigad enligt alla papper.
Vi fick efter köp städa hela bilen både utvändigt (6 timmar på tak) och invändigt! Det var mycket som inte fungerade och efter mycket påstötande fortfarande inte fungerar. Det värsta är nog värmen (gasol)som stänger av efter 1 minut oavsett hur graderna är inställda. säljaren vill inte göra något åt det, gömmer sig bakom en massa skitprat. Den enda gången han var uppmärksam var på sitt bankkonto att pengarna för bilen kommit in.
Vad göra ?

#2
Louice Wallin Larusson
2016-04-18 18:14

Hej Anders och Marianne.
Vi har också köpt husbil via Rolling Motors och är inte nöjda hur gick det för Er?

Hälsning Louice och Peter Frölander

#3
happygoodmorningquotes
2017-02-17 20:25
#4
Anonymous
2017-03-25 11:11
#5
Anonymous
2017-03-25 11:11

Vidmate is an app that lets you download videos and songs from the Youtube, Metacafe, Vimeo, Soundcloud and from other popular multimedia websites. This app lets you download any number of videos or songs of various qualities. Yes, you can download any quality of video or song that you wish to. You can download full HD (High Definition) videos here too. All official and working download links are provided over here and you don’t need to bother about that at all. It lets you watch the videos or songs directly without having them to be downloaded.
Download :- http://www.vidmateapp.in

#6
Anonymous
2017-03-25 11:12

Vidmate is an app that lets you download videos and songs from the Youtube, Metacafe, Vimeo, Soundcloud and from other popular multimedia websites. This app lets you download any number of videos or songs of various qualities. Yes, you can download any quality of video or song that you wish to. You can download full HD (High Definition) videos here too. All official and working download links are provided over here and you don’t need to bother about that at all. It lets you watch the videos or songs directly without having them to be downloaded.
http://www.vidmateapp.in

#7
Anonymous
2017-04-24 11:56

I know that you are quite excited to download TuTu App on your Android and iOS devices but before that let us know what’s so unique about this amazing app.
https://www.tutuapp-apk.com

#8
stewen
2017-09-08 14:22

Quite excited to download the app from vshare app store. Download it from http://vshareappmarket.com

Hej!

Våra annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta göra det vi gör. Så vi vore tacksamma ifall du kude stänga av adBlocker!